Uyku apnesi ve uykuda nefes kesilmesi.
Uyku apnesinin tedavisi olmayan bir hastalık olduğunu 23 yaşımda öğrendim. Horlamanın bukadar tehlikeli olduğunu daha genç yaşta farketmem ilk başlarda çok ağır gelse de daha sonraları hayatın rutin akışında devam eden normal bir hal aldı. Doktorun bana çoğu hastalığın tedavisinin olduğunu uyku apnesinin tedavisinin olmadığını söylediğinde biraz şaşkınlık birazda ne yapacağımı bilemedim. Sürecin benim elimde olduğu sağlıklı yaşamak, düzenli uyku, stressiz bir hayat zararlı alışkanlıklardan uzak durma ve spor yapmak gibi telkinlerde bulunduğunu söylemek isterim. Uyku odasına yatarak kontroller devam etti. Geniz eti ameliyatı, damak ve küçük dil ameliyatının ilk zamanlar faydası olacağını söylese de ilerleyen yaşlarda aynı bölgenin ameliyatının olmayacağınıda hatırlattı.
Peki bu süreçte ben ne yaptım hiç birşey. Hastalığın birçok sebebi olabilir. Pozisyonel uyku ve nörolojik problemler olarak ikiye ayırmak melatonin hormonu salgılanması gibi bazı sebeplerden dolayı hastalığın ilerlemesi ve başlamasını söyleyebilirim. Doktorun söylediklerini uygulamadım. CPAP cihazı ni bir süre kullandıktan sonra onu da kullanmayı bıraktım. Birden fazla doktor ile görüştüm sonucunda uykuda ölüm en iyi şeyin olduğunu kısmi felç, iç organ yetmezliği gibi hastalıkların olacağını da biliyorum. İlk olarak sizde böyle bir durumun olduğunu anlamanız zor. Uykuda nefesinizin kesildiğini terleyerek kendi horlamanıza uyaniyorsaniz ve uyandiğinizda yorgun uykusuz kalkıyorsaniz sizinde nöroloji veya göğüs hastalıkları uzmanına gitmenizde fayda var. Genç yaşta gece uyuyup sabah uyanmamak veya uyandığınızda hareketsiz kalmak daha acı olabillir. Benim tavsiyem ve uyguladığım yöntem sadece stressiz yaşam ve spor yapmak. Eğer kilonuz normalden fazlaysa normal kilolara inmek olmalı sağlıklı beslenmeyi de unutmayın.
Uyku odasına randevu verip yatmaya gittiğinizde sizden akşam 18.00 dan sonra yemek, çay ve kahve gibi uyarıcı ve uykuya sorun oluşturabilecek herhangi bir yiyecek ve içecek tüketmemeniz konusunda uyarıyor. Saat 21.00-22.00 gibi uyumaniz için kafanızı yıkama ve tras olmanızı istiyor. Cihaza bağlaniyorsunuz ve karanlık bir odada uykunuz olmasa bile uyumanız isteniyor. İlk uyuduğunuzda hastalığın tespiti ve derecesine bakılıyor. Nöroloji doktoruna veya göğüs doktorunun incelemesi yapılıyor. Burada dikkatimi çeken sağlıklı uykunun güzel bir duş alıp yemeği kahve çayı 18.00-19.00 dan sonra tüketimini sonlandırıp. En geç 21.30 da tamamen karanlık bir odada uykuya geçmemiz. Melatonin hormonu çalışabilmesi ve vücudumuzun uykuya hazırlanabilmesi için gece 2-5 saatleri arasında en yüksek seviyede salgılanması gerektiği. Organlarımızın derin uyku olan REM uykusuna geçmesi için şartları oluşturmamiz gerekli. Gece tuvalete sık gidiyorsan böbreklerinizin çalıştığını derin uykuya geçmediğini düşünebilirsiniz. Bu tek başına yeterli değildir. Farklı sebepleri de olabilir. Gece uykuda terleme, aşırı kilo, nefes almakta güçlük, horlama, yorgun ve uykusuz uyanma, gün içinde uyku hali, gece sık tuvalete gitmek gibi birçok nedenleri var. Doğru yatak ve yastık seçimi, sağlıklı yaşam, zararlı alışkanlıklardan kurtulmak, aşırı çay kahve tüketimini azaltıp, spor yapmak, saat 18.00 dan sonra yemek içmeyi bırakmak ve erken uyumak uyku apnesinin tedavisini sağlayabilirsiniz. Yani herkes kendisinin doktoru olmalı. Söylediklerim tedavi değil kendi başımdan geçen olayı anlatmak amacıyla yazdım. 4 farklı hastane, 5 kez uyku odası ve cihaz ayarı ile hastanede yatan ve 10 yıl sürenin sonunda edindiğim tecrübeye istinaden yazıyorum. Her hastanın durumu farklı olabilir. Sizin de böyle sorunlarınız varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidin.
Not: Bu yazıyı ileride alzheimer olursam okuduğumda hatirlamak ve neler yaşadığımı düşünmek amacıyla yazıyorum. Cpap cihazı ile hastalık tedavisi olmasada gece uykuda rahat nefes almakta kolaylık sağlıyor ve nefes kesildiğinde burnumuzdan daha fazla hava vererek ağzımızı kapayıp burnumuzdan nefes almamızı sağlıyor.