HAYATTA KALABİLECEK MİYİZ?

İLKEL YAŞAMAK VE HAYATTA KALMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Günümüz şartlarında insanların hayatlarını idame ettirmek için para kazanmak gerektiğini ve kazandığı paralar ile gıda sağlık barınma ve güvenlik sorunlarını karşılamak için kullanıyor. Peki, bunun için günün 8 veya 10 saati çalışarak mi yapmak gerekir. Yoksa yatırımı kendimize yapıp yeni donanımlar ve yetkinlikler öğrenip olası felaketlere hazırlık yapmak mi?

Hayatın içinde hep bir mücadele ve hayatta kalma savaşı verdiğimizi hepimiz biliyoruz. İlk olarak gıda nasıl üretilir nasıl insan sağlığına faydalı tüketilebilir ürünler üretilir onu bilmek gerekir. Bunu için evimizin bir köşesinde veya uygun bir yer bularak işe başlamak gerekir. Teorik bilgide önemli ancak bunu deneyimleyerek bilgiye ulaşmak en önemlisi. Bunula ilgili yazı eğitim video ve makaleler oldukça fazla. Boş zamanlarımızda bir bitkinin nasıl yetiştiğini öğrenmeliyiz.

Kaliteli ve sağlıklı gıdanın üretiminde bilgi ve kaynak araştırmasının iyi yapılması uygulamanın doğru, yerinde ve zamanında yapılması önem arz etmektedir. Günlük olarak tüketilen gıdalardan başlayacak olursak; yeşil yapraklı bitkilerde ilk sulamanın yapılması ve çiçeklenme döneminde çok su verilmemesinin daha verimli olacağı kanısındayım. Çiçeklenme inin ardından sebze ve meyve oluşumuna geçişte suya ihtiyaç duyacağı ve gelişimini köklerden alınan besin ve güneş ışığının da etkisiyle ürünün kalitesi ve olgunluğa ulaşması sağlanacaktır. Çiçeklenme döneminde tozlaşma yapılabilmesi içinde arılara ihtiyacın olduğu da unutulmamalıdır. Kapalı alanlarda yetiştirilen meyve ve sebzelerin tozlaşma yapılabilmesi için bombus cinsi arılarının kullanıldığını biliyor muydunuz? Ancak sera ortamında ürünlerin güneş ışığının tam alamaması sebebiyle lezzetinde ve kalitesinde önemli düşüşler yaşanmaktadır. Gıdaların zamanında ve doğru bir şekilde üretilmesi hem çevreyle ilgili hem de insan sağlığı açısından önemlidir. Arıların önemine gelirsek tozlaşma ve sağlıklı gıdanın olabilmesi açısından kimyasal  tarım ilaçlarının kullanılmaması, bunun yerine daha doğal yöntemler uygulanarak önüne geçilmesi gerekmektedir. Örnek verecek olursak domates bitkisinin yetiştirildiği ortamda sinek ve haşerelerin önüne geçebilmek amacıyla kadife çiçeğinin de dikilmesinin sineklerin domates bitkisine Zarar vermemesi adına büyük etkisi vardır. Ayrıca diğer bitkilerde odun külü kullanımı bitki böceklerine faydalı toprağı besleme açısından da faydalı olduğu bilinmektedir. Isırgan otu kullanımı, nane ve diğer esans yağlar ile yapılan karışımları su ile seyreltip belirli aralıklarla uygulama yapmak faydalı olacaktır.

Arıların yaşamını ve doğasını araştırdığım su günlerde, arıların muhteşem yaşamı ve doğaya olan yararlarını saymakla bitmiyor. Apiterapi (arı sağlığı veya terapsi) amacıyla insan sağlığına etkilerini araştırmamla başladı. Arıların muhteşem dünyasına yolculuk yapmadan önce en çok merak ettiğim ve kimsenin tam olarak açıklayamayacağı bir bilgiden bahsetmek istiyorum. Tombul küçük bu böceğin yani arıların nasıl oluyor da uçabiliyor? Hiç düşündünüz mü? Temel havacılık ve bilim ile ilgili yazıları araştırdığımda arıların uçma prensibi ve bizim bildiğimiz uçma prensibi farklı olduğu. Her uçan canlı gibi gideceği bölgeyi bilmesi kovandan çıkarken nasıl hesaplama yaptığı ve hava şartlarını da ele alıp bir veya birkaç çiçeğinin nektarını alarak tekrar aynı kovana dönmesi. Bunu düşünerek aslında gelecekte insanlığın daha çok yol kat etmesi gerektiği bilgilerimizin aslında yetersiz olduğunu gün içerindeki hava olaylarını teknolojik cihazlardan da hala tam tespit edemediğimizi yolumuzu bulmak için navigasyon cihazı kullanarak gittiğimizi düşünün. Hiç bir cihaz ve materyal kullanmadan bunu yapabilen bir böceğin sizin veya bizim yapmamamız gerçekte hayatta kalabileceğiniz den şüphe etmek gerektiği sonucuna varıyoruz.

Bunun için sırtımıza kanat veya benimize meteoroloji çip yerleştirmek gerektiğini söylemiyorum. Ancak ne kadar aciz olduğumuzu aslında elimizde hiçbir şey olmadan hayatta kalabilecek yeteneklerimizin olmadığını, gelecek nesil ve bizlerin doğal felaketler ile başa çıkmak ve hayatta kalabilmek için daha çok araştırma yapmamız gerektiğini savunuyorum. Şimdi etrafınıza bakın ve kendinize şunu söyleyin bugün kendim ve insanlık için ne yapabilirim. Yatırımı kendime mi yoksa bu zamana kadar yaptığım şeylere mi yapmalıyım? Çocuklarımızın ve birçoğunun meyve ve sebzeleri, bal ve sütleri marketlerin yaptığını düşünüyor(!) hayvanların kaç bacağı olduğunu bilmeyen birçok insan var.

Not: Hiç düşündünüz mü? Bir gün teknoloji ve kullanılan endüstriyel aletler kullanılamayacak durumda olsa nasıl hayatta kalabilirsin? İlk ne yaparsın? Herhangi bir yeteneğin veya becerin var mı? Maslov piramidinin en alt basamağı olan barınma ve temel besinleri nasıl karşılarsın?

Scroll to Top