Para, Teknoloji ve Hayat Çıkmazı

Para insan hayat üçgeninde yüzyıllar boyunca sıkışıp kalmış hayatlar. Son yıllarda gelişen teknoloji ile paranın yönü ve şekli degismis olsa da aynı amaca hizmet ettiği bir gerçek. İnsan hayatını kolaylaştırması da yarasa da zorlastirdigi da bir gerçek. Hızlı yaşama hızlı para kazanma kolay para kazanma derken yitip giden hayatlar. Teknolojiye ayak uyduracağım hayatım daha kolaylaşacak derken paranın kölesi olan toplum vebireylere dönüşmüş durumdayız. Durumdayız diyorum genelleme yapıyorum. Tamamı değil tabikide. Bazı insanlar diğer bireyleri paranın kölesine dönüştürmeye çalışıyor da diyebiliriz. Herşeyin başı sağlık desekte artık oda parasız olmuyor malesef. Para kazanmak için sağlığınızdan oluyoruz, parayı da sağlığımıza yatırıyoruz. Sonsuz bir kısır döngü içinde yaşamımızın sonuna geliyoruz farkında değiliz. En azından genelimiz farkında değil. Yapay zeka, teknoloji derken. Yürümekten ve dışarı çıkıp dolaşmaktan kendine vakit ayırmaktan zaman bulamıyoruz. Hayatımızı kolaylaştıracak der ken daha da mı zorlaştırıyoruz? Asansör, yürüyen merdiven, scooter, otonom araçlar, tek tıkla yemek, alışveriş… Liste uzayıp gider. Gerçekten ihtiyacımız var mı? Düşünüyorum… Belkide eskiye özlem bundan kaynaklanıyor olabilir. Bazı şeylere kolay erişim olmasa daha mutlu olabilecekken kiymetini de bilebiliriz. Evi temizleme görevini de robotlara bıraktık. Ne yapacağız? Bizim yaşam amacımız ne?
Biraz sitem gibi oldu ama mutsuz ve umudunu yitirmiş, küçük şeylerden mutlu olmayan bir nesile doğru yola devam ediyoruz. Herkes kolay yoldan zengin olmanın lüks ve teknolojik eşya bagimliginin hasretiyle yanıp tutuşuyor adeta. Elde edemeyince mutsuzluk ve karamsarlık içine düşüyor. İhtiyacımız olanı bulmak yeterli diyeceğim ama buna da bir bahane bulan olacaktır. Herşey ihtiyaç diyecek onun var benim niye yok diye sitemde bulunacak. Yıkılan hayallerin, dağılan yuvaların, umudunu kaybetmiş nesillerin durumunu bu yazıya dökmüş olacağım. Herhangi bir şey değişmeyecek. Birşeyleri değiştirme çabasına da girmeye gerek yok aslında. Teknolojik gelişmeleri bende yakından takip etsemde, en son teknoloji için günler öncesinden sıraya girip üreten mühendisin bile hatırlamadığı en ince detay özelliğini bilmeme gerek yok diye düşünüyorum.
Var olmamızı sağlayacak kadar para kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bunun sonu da yok. Aynı şey teknoloji içinde geçerli. Bazı buluşların bu noktaya geleceğini emin olun bulan bilim insanı da tahmin edememiştir. 20. Yüzyılın başlangıcında yüz yıl içerisinde bukadar hızlı teknojik gelişmeler yaşanacağını kimsenin öngöremediğini tahminlerinden de anlıyoruz. Hayal gücümüz geniş olsa da daha üstünde gelişmeler yaşandığı kesin. Finansal özgürlüğü yakalayan kişiler şanslı olsa da ömrünün geri kalanında stres ve sağlık harcamalarının önüne geçemeyecek. Ya kaybedersem, ya tekrar eski kötü günlere geri dönersem endişesiyle yaşayacaktır.
Onun için anın kıymetini bilin elinizden geleni yapın, yaşam standartlarınızı artırmak için akıllı çalışıp her yaşın kıymetini bilin.

Not: İnsan hayatının ne kadar kaldığını öğrenmek kaldı herhalde. Herkese bir sayaç takıp geri sayım yapacaklar. Ya da dünyanin sonunu gösteren bir saat vs. Bence çok endişe etmeye gerek yok çoğu şey anlık gelişiyor. Çok da hazırlık yapmanin da manası yok.