Yapay zeka gerçekten yapay mi?

Bir insanın duygu ve düşüncelerini yapay zekanın yazılarında bulabilir miyiz?
Yapay zekanin geldiği son noktada yazılarınızın bir öneminin yitireceğini düşünmüyorum. Adından da anlaşılacağı üzere yapay gerçek duygu ve düşüncelerini sana olan yaklaşımını bir insan samimiyeti ve olgusunu yansıtmayacak. Ancak detaylı bir soru yönelttiğimiz de bizden daha akılcı, hızlı cevaplar alabiliyor olmamız düşündürücü. Zaten yapay zekanin verdiği cevaplar bizim ne kadar detaylı ve açıklayıcı sorular yönelttiğimizle doğru orantılı. Eldeki verilere göre sana olan cevabı değişiyor. Nasıl kullanılacağına bağlı diyebiliriz. Bir blog sitesi için söylemek gerekirse bir insanın yazdığı yazı ile yapay zeka üzerinden yazılan yazının farklı ortaya çıkıyor. Belki bir insandan benden veya başka bir blog yazarından daha akıcı ve güzel yazabilir. Ancak gelecekte bir insanın yazdığı yazıyı arayacak gerçekten bir insanla iletişim kurmak isteyecek.
Bir bilgisayar ile konuşmak insan ile muhatap olmak istemek çağrı merkeziyle yaptığımız görüşmelerde daha iyi anlıyoruz. İnsan derdini veya sorunlarını dinleyebilecek bir insan istemesi kadar doğal bir şey yok. Ne düşündüğünü telepati yoluyla anlamadığı sürece yapay zeka çoğu insanın duygu durumunu anlamayacaktır. Şu bir gerçek çoğu işleri insanın yaptığı işlerden daha iyi yaptığı kesin. Çünkü insan olgusu devreye girdiğinde insandan kaynaklı hataları yapmıyor. Çoğu sorunların altında insanın ruh hali çıkıyor. Yorgunluk, ego, önyargı, sağlık durumu, hava şartları ve buna benzer birçok neden karar vermede ve işlerin ilerlediğinde birçok farklı veya olumsuz sonuç ortaya çıkarabiliyor. Bunlardan en önemlisi uçak kazaları.
Burdan yazdıklarımın belki bir çoğunuz için saçma veya anlamsız gelebilir. İşte tam da konumuz bu herkese göre faklı gelmesi. Yapay zekaya göre farklı gelmeyecek. Bizde birçok eken devreye giriyor. Ben bugün bunu yapmak istiyorum, yorgunum, acıktım gibi söylemler olacak. Ancak yapay zeka için bu durumlar söz konusu değil. Anında birçok veriyi değerlendirip doğru sonuca hızlı bir şekilde ulaşabiliyor. Doğru ve yerinde kullanmak gerektiğine ulaşıyoruz. Barutun icadı, havai fişek gösterisinden öteye gitmemelidir ya da atomun parçalanması bilimsel araştırmalarda kalmalıdır. İnsanlık için yapılsa da sonunda insanların zararına olduğu çok açık. Çünkü insan zekası her zaman faydalı olarak kullanılmadı kullanılmayacak. Gelecekte yapay zeka insanlar için faydalı olarak ortaya çıkarıldı şimdi insanlar üzerinde deney yapılan veya daha zararlı işler için kullanılıyor diye tarih sahnelerinde olacağı bir gerçek. Hala faydalı işler için kullanabiliriz. Kasıtlı şekilde insan uçağı düşürmeye bilir beyni yıkanmadıysa  ancak yapay zeka ileride kasıtlı düşürmeyeceği konusunda bilgimiz yok. Bakalım zaman bize ne gösterecek.
İnsanın isteyip de yapamayacağı şey yok. Peki yapay zekanın isteyip de yapamayacağı şey var var mı? Yapay zekayı da insan yapmadı mı? Bunun sonucunda aslında korkmamız gereken insan mı yapay zeka mi? Bunu kötü amaçlı kullanan insan olacaktır. Yapay zeka ile uçan uçakta yolculuk yapmak isteyen de olacaktır uçmak istemeyen de. Ancak uçağın insan faktörü devreye girdiğinde daha tehlikeli olacaktır. Peki insanın olduğu uçağın yapay zeka mi uçurmalı gerçek bir pilot mu? Siz olsanız hangi uçakta uçmak istersiniz? Haklısınız yazımda çok soru sordum. Bunu yapay zeka yapmaz. Sizin düşünmenizi sağlamak istiyorum. Gerçekten yapay zeka yapay midir yoksa insan yaptığı için mi yapay?
Not: yazılarımın hiç birini yapay zeka ile yapmıyorum. Yapay yavan olur. Tadı güzel olmaz. Demleme çay gibi olması lazım lezzetli içilebilir. Yoksa salama çaya döner yavan ham.

Scroll to Top